20 Ocak 2009 Salı

İşte Türkiye'nin Ortadoğu'daki yeni rolü

Eski MİT'çi Mahir Kaynak'tan Türkiye'nin geleceği hakkında bomba gibi iddia...

Her ülkede bir derin devlet vardır. Ülkenin geleceğini planlayan birtakım akil insanlardan oluşur. Ama maalesef Türkiye’de derin devlet yok. Olsa böyle olur muyduk? Bakın Osmanlı’da derin devlet vardı. Hatta Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Osmanlı derin devletiydi...

Ergenekon, 5-6 yıldır biliniyordu da neden şimdiye kadar üzerine gidilmedi?

Demek ki artık bir güç olduğunu ve tehdit oluşturacağını gördüler. Ayrıca bütün bunlara bölgesel ve dünya politikaları açısından bakmak lazım. Şimdi Türkiye yeni bir istikamete doğru gidiyor. Bölgede İslam dünyasının lideri haline geliyor. İsrail niye Gazze’yi vuruyor? Bir sürü insanı öldürüyor? Bu sorunun cevabını vermek zorundayız. Hamas havai fişek atar gibi üç tane fişeği niye atıyor? Niye ‘Gel beni vur’ diyor? Niye diğeri de gidiyor, vuruyor ve öldürüyor? Herkes İsrail ile Hamas karşı karşıya geldi diye düşünüyor, ama aslında ikisi de tek bir projeye hizmet ediyor.

Hangi projeye?

İsrail kurulduğunda çatışma Arap- İsrail çatışmasıydı. Sonra bu çatışma hafifledi, adeta bitti. Filistin-İsrail çatışmasına dönüştü, değil mi? Bu sefer Müslüman-İsrail çatışmasına dönüştürecekler. Arap-İsrail çatışması olduğu zaman biz girmiyorduk, İran yoktu! Şimdi getirdiler, Müslüman-İsrail çatışmasına dönüştürdüler. Niçin yapıyorlar bunu? Müslüman camiaya bir lider tayin etmek lazım; İran’ı bertaraf edecekler, Türkiye’yi koyacaklar yerine. Bakın, İran da sessiz sedasız... Niye Türkiye herkesten fazla bu Filistin davasına sahip çıkıyor? Bakın, geçmişte İran’dı İsrail karşıtı olan. O da sesini çıkaramıyor.

Türkiye’nin rolü ön plana çıkıyor dediniz. Peki bunun karşılığında ne bedel ödeyeceğiz?

Şunu söylemek istiyorum, bunlar büyük siyasi operasyonlardır. Küçümsenemez; bir. İkincisi; öyle ‘düşmanlık’, ‘dostluk’ gibi kavramlarla da izah edilemez. Şunu izah etmeniz gerekir; dünyada Filistinlilere en yakın duran Türkiye. Batı susmuş! Hani Batı insanlıktan yanaydı? Orada insani bir trajedi yaşanmıyor mu? Birinin parmağı çizilse kıyamet koparırlardı. Şimdi susuyorlar. İran suskun, herkes suskun. Ön planda biz varız.Çünkü böyle olması isteniyor. Demek ki bu Ergenekon davası, Filistin çatışması hepsi bir bütünün parçası. Türkiye yeni bir rol sahibi oluyor.

PKK silah bırakacak

Peki bu rol nedir?

Mesela TRT Şeş bununla nasıl bağdaşır diye soracaksınız. Türkiye çok kültürlü bir devlet haline dönüşüyor. Yani bölgedeki herkese mesaj veriyor. Kürtlere kimliğini tanımadan bölgede liderlik yapamazdınız, değil mi?

Evet ama Kürt sorunu sadece TRT Şeş ile çözülür mü?

Hayır, ama o da onun bir parçası...

‘Kürt kimliğini tanımak’ dediniz, o zaman bunun bir adım ötesi olacak?

Tabii... Kuzey Irak’taki fiili yapıyı Türkiye himaye edecek. Bakın ben bunun için beş-altı ay evvel bir formül ileri sürmüştüm. Dedim ki, ”Biz Kuzey Irak’a KKTC muamelesi yapacağız.”

O zaman sorun çözülemeyecek. Kıbrıs sorunu çözülemedi çünkü...

Ne kadar çözüldüyse öyle çözülecek. Ama çözülmüş sayılır. Kürt sorunu böyle çözüldüğünde de, Türkiye’ye yönelik bir Kürt hareketi olmayacak. PKK da artık silah bırakacak. Göreceksiniz önümüzdeki dönemde. Yani buradan şunu anlıyoruz; ne PKK savaşa başlayabilir, ne Türkiye bu savaşı bitirebilir. Dünya şartlarına bakacaksınız, “A bitiyor!” diyeceksiniz. Bunların hepsi bir bütünün parçası. Bütünü görmediğiniz zaman parçalar hakkında ahkam kesmeniz hiçbir işe yaramaz.

O zaman İsrail için söylenen ‘Obama gelmeden biz Gazze’yi vuralım’ görüşü de yanlış...

Obama hiçbir şey ifade etmiyor. Obama’yı, Amerika’yı yönetenler seçti. Halkın önüne Obama’yı koydular ve bütün sistem onu destekledi. Sistem onu getirdi. Çünkü Obama’ya bakın, Afrika’ya ne kadar benziyor: Yarı siyah yarı beyaz; yarı Müslüman yarı Hıristiyan. Afrika da öyledir; yarı siyah, yarı beyazdır; yarı Müslüman, yarı Hıristiyan’dır. Afrika’nın bundan iyi bir sembolü olamaz. Önümüzdeki dönem gerginlikler Orta Avrupa’dan Afrika’ya kayacak. Petrol önemini kaybedecek, buna karşılık su ve gıda önem kazanacak. Afrika el değmemiş bir alan. Şu anda Çin, Hindistan, Avrupa ve Amerika, Afrika üzerinde büyük bir yarışın içindeler. Onu önceden göreceğiz, biz de içindeyiz.Türkiye’ye büyük bir rol veriliyor. Zaten bir ülke tek başına kendi çabasıyla büyük güç olamaz. Tarihi şartların da yardım etmesi lazım. Şu anda tarihi şartlar bizim yanımızda.

Dink cinayetinin arkasında İngiliz parmağı var

Hrant Dink cinayeti açıklığa kavuşacak mı?

Evet. Çünkü o Türkiye aleyhine yapılmış bir operasyondur.

Ama biliyorsunuz çok direnç var bu cinayet de ortaya çıkmasın diye...

Direnç var. Ama şimdi Türkiye’nin de ırkçı olmadığını, herhangi bir dine karşı olmadığını gösteren bir politika izliyoruz. Kürt’ün kimliğini kabul ediyoruz, Alevilerle iyi ilişkiler kuruyoruz, Ermenistan’la ilişkilerimizi geliştiriyoruz, o zaman herhangi bir ırk ve soy taassubunda olmamamız lazım değil mi?

Sizce Dink’in öldürülmesini kim istemiştir?

Şu anda Türkiye’nin bölgede büyük rol oynamasına engel olmak isteyenler...

Yani?

Avrupa... Bana bir İngiliz parmağı var gibi geliyor. İkinci Dünya Savaşı sonunda İngiltere her şeyini kaybetti. Üzerinde güneş batmayan imparatorluk bir anda ada devleti haline geldi. Onun bıraktıklarını Rusya mı aldı? Almanya mı aldı? Hepsini ABD aldı. İngiltere, elbette bu yakınlaşmayı istemiyor.

Ergenekon için derin devlet diyenler var?

Bakın ben ‘Derin Devlet’ diye bir kitap yazdım. Her ülkede bir derin devlet vardır. Ülkenin geleceğini planlayan birtakım akil insanlardan oluşur. Derin devlet lafını icat eden de benim.

MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal, ’Keşke derin devlet olsa’ demişti...

Olsa böyle olur muyduk? Bakın Osmanlı’da derin devlet vardı. Hatta şunu söylüyorum ben, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Osmanlı derin devletidir. Yani Osmanlı derin devletinin bir ürünüdür Türkiye Cumhuriyeti. Derin devlet bir ülkenin geleceğini planlayan bir akıl gücüdür esas itibariyle. ABD’de de başkanlar politikayı üretmezler. Önce bu akil insanlar tarafından politika belirlenir ve onu en iyi sembolize edecek bir adam başkanlığa taşınır. Derin devletin en iyi örneklerinden biri de Sovyetler Birliğini’nin dağılmasında görülmüştür. Orayı biz komünizmin vazgeçilmez savunucusu bilirdik, bir günde değiştirdiler. Kim değiştirdi? İktidarda Komünist Parti vardı, adeta intihar etti. Kendisini tasfiye etti. Çünkü derin devlet böyle istedi.

Türkiye’de ise derin devlet yok diyorsunuz?

Evet yok. Keşke akil birtakım insanların bir araya gelmesinden oluşan bir grup Türkiye’nin geleceğini düşünse ve buna uygun birtakım projeler hazırlasa. Tabii bu sadece düşünmekle olmaz, bunların Türkiye’nin politikasını yönlendirenlere nüfuz edebilmeleri, onlar üzerinde etkili olmaları lazım. Yani basını yönlendirebilecekler, Silahlı Kuvvetler üzerinde etkili olacaklar, siyaseti belirleyecekler. Böyle yukarıdan belirleyici olmaları lazım. Tıpkı ABD’de olduğu gibi... Obama nasıl seçildi? Bütün paralar ona yağdı, basın onu destekledi. Halbuki desteklememesi gerekirdi. Çünkü o basına baktığınız zaman geçmişte ırk ayrımını savunmuş, zencilere çok yukarıdan bakan insanlar var içlerinde. O elit, etkili insanlar getirdiler Obama’yı seçtiler ama... Çünkü bugün ABD’nin izleyeceği politikaları en iyi sembolize edecek kişi Obama...

Türkiye’de derin devlet olsaydı Ergenekon olmaz mıydı?

Olmazdı.

Peki Ergenekon derin devlet boşluğunu mu dolduruyor?

Hayır. Derin devletin yokluğundan birtakım güçler dışarının projelerini Türkiye’ye taşıyorlar. Derin devlet olsaydı bunlara herhangi bir şekilde izin vermezdi. Çünkü Türkiye’nin geleceği hakkında tartışma olmazdı. Ve o zaten kendi içinde tartışılmış, kararlaştırılmış olurdu ve tek bir istikamette giderdik. Şu anda Türkiye için kötü bir şey görmüyorum. Benim Türkiye için istediğim şey bu sürecin içerisinde rol ve irade sahibi olmaktır. Yani kader bize bir yol çiziyor, kötü bir yol çizmiyor aslında. Ama dizginleri elimize almazsak, dümene biz geçmezsek bir gün kaderimizi kötü çizerlerse kötü yere gideriz.

Hiç yorum yok: