Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komisyonu'nun 1915 olaylarının Ermeni soykırımı olarak tanınmasını öngören karar tasarısını kabul etmesi dünya basınında geniş yer buldu.
Times gazetesi olayla ilgili haberine tam sayfa ayırdı.
"Obama yönetimi tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda da kabulünü hala engelleyebilir. Ancak dünkü karar bile tek başına, Amerika'nın en yakın Müslüman müttefiki ile ilişkilerini zehirleyebilir" yorumunu yapan gazetenin haberinde şu ifadeler yer aldı:
"Washington Kuzey Irak'a ulaşım konusunda Türkiye'ye bağımlı. İran'ı bölgesinden izole etme çabalarında da öyle. NATO'nun tek Müslüman üyesi olan, İncirlik'te bir Amerikan üssüne ev sahipliği yapan Türkiye'nin, Amerika'nın sorunlu F35 savaş uçakları gibi kilit önemdeki savunma projelerine de dahil olduğu düşünülürse, elinde oynayabileceği birçok kart var.
Ancak bu tür kararların geri tepebileceğini ifade ederek NATO müttefiklerini sürekli tehdit eden Türkiye'nin, Ermeni soykırımını öteden beri kabul eden Rusya ile ilişkileri hiç bu kadar sıcak olmamıştı. Türkiye'nin bir numaralı doğal gaz tedarikçisine yakınlaşmada gösterdiği bu pragmatizm, Amerika Birleşik Devletleri'ne gösterdiği yüksek perdeden tepkiyi gölgede bırakıyor."
TÜRKİYE'Yİ RİSKE ATMAYA DEĞER Mİ?
Guardian'da Stephen Kinzer imzası ile çıkan makalede ise şu ifadeler yer alıyor:
"ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nun kararı, eğer modern tarihin tüm büyük vahşetlerini ele alsaydı, kabul edilebilir ve değerli olurdu. 20. yüzyılın tüm katilleri arasında bir tek Türklerin öne çıkarılması, farklı bir şey. Bu oylama duyguların, etnik lobicilik falliyetlerinin, ve Amerika'nın yüz yıldır oynamaya çalıştığı ahlak yargıçlığı rolünün zaferidir.
Son yıllarda Türkiye, Ortadoğu'da yeni ve iddialı bir role soyundu. Türkiye, ABD'nin giremediği bölgelere giriyor, farklı fraksiyonlar ile konuşuyor ve ABD'nin sağlayamayacağı anlaşmaları sağlıyor. Ve bunu, Batı değerleri ve stratejik hedefleri ile uyumlu olarak yapıyor. Hiçbir ülke Türkiye kadar, ABD'nin bu coğrafyada yönünü bulmasına yardım edecek donanıma sahip değil.
Ahlaki beyanda bulunmak için tüm bunları riske atmaya değer mi?"
ERMENİ BASINI: GENEL KURUL'A GELMEZ
Ermenistan'da yayımlanan gazeteler ise haberlerinde, tasarının Kongre Genel Kurulu'na gelip gelmeyeceği sorusuna yanıt aradı. Aykanak Jamanak gazetesi, "2000, 2005 ve 2007 yıllarında da benzeri kararlar çıktı. Ama devamı gelmedi. Dün çıkan kararı da benzeri 'talihsilik' bekliyor" yorumunu yaptı.
AZG gazetesi ise, "Barack Obama 24 Nisan'da soykırım ifadesini kullanmazsa, tasarı Senato'dan zor geçer. Ancak tersi durum Ankara'ya zor anlar yaşatır ve tasarının Senato'dan geçmesi engellemez."
OBAMA SON DAKİKAYA KADAR SESSİZ KALDI
Amerikan gazeteleri ise, Obama yönetiminin tasarının geçmemesi yönündeki son dakika çabasının sonuçsuz kaldığına vurguda bulunuyor.
New York Times, "Kararın Türkiye'yi gücendirmesi ve Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecini tehlikeye atması muhtemel" yorumunda bulunurken, Wall Street Journal "Tasarının Kongre'deki geleceği belirsiz. Obama yönetimi, benzer tasarılara açıkça karşı çıkan Bush ve Clinton yönetimlerinin aksine bir duruş sergiledi. Son dakikaya kadar sessiz kaldı" ifadesini kullandı.
AZERİ BASINI: ABD'DEN TÜRK DÜNYASINA İHANET
Azeri Yeni Müsavat gazetesi, "Amerika'dan Türk dünyasına ihanet" başlığıyla verdiği haberde, "ABD soykırım tasarısını gündeme taşıyarak Ankara'yı Dağlık Karabağ sorunu koşulundan vazgeçerek Ermenistan sınırını açmaya zorluyor. Ancak Türkiye'nin sert tepkisi Amerika'nın planlarını bozabilir." ifadelerini kullandı.
Kaynak : ntvmsnbc
5 Mart 2010 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder