6 Ocak 2012 Cuma

İlker Başbuğ Tutuklandı

Türkiye Cumhuriyeti Tarihinde bir ilk yaşandı. İlk kez bir Eski Genelkurmay Başkanı tutuklandı. ''İnternet Andıcı' davası kapsamında dün İstanbul Adliyesi'nde savcıya ifade veren, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, daha sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. "Darbeye teşebbüs ve silahlı terör örgütü kurmak"la suçlanan Başbuğ, Silivri Cezaevine konuldu. Mahkemede Suçlamaları reddeden İlker Başbuğ, "Dünyanın en güçlü ordularından bir tanesine komuta eden birisinin, silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ile suçlanması gerçekten trajikomiktir" dedi.

Internet Andıcı Soruşturması kapsamında Cumhuriyet tarihinde ilk kez eski bir genelkurmay başkanı olarak sivil bir savcının makamında ifade veren İlker Başbuğ, "Terör örgütü yöneticisi olmak ve darbeye teşebbüs" suçlarını işlediği iddiasıyla sevk edildiği mahkemede tutuklandı. Başbuğ, hükümet aleyhine kara propaganda yapmak amacıyla Genelkurmay tarafından kurulduğu öne sürülen internet sitelerine ilişkin internet andıcı soruşturması kapsamında ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade vermek üzere Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Soruşturmayı yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alınan Başbuğ, TCK'nın 314/1. maddesi gereğince "örgüt yöneticiliği" ve 312/1. maddesi gereğince de "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edildi.

Hükümeti yıkmaya sözde teşebbüs

İlker Başbuğ'un savcılık ifadesi yaklaşık 7 saat sürdü. Başbuğ’un sorgusu 20.00 sıralarında tamamlandı.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.



İlker Başbuğ, “Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak ve cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Genelkurmay başkanı ilk kez... Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen, Başbuğ’un sorgusunun tamamlanmasının ardından Savcı Cihan Kansız ile saat 20.30’da adliyeden ayrıldı. Mahkeme, saat 00.30 sıralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanmasına karar verdi. Böylece ilk kez eski bir genelkurmay başkanı bir terör davasında sivil mahkeme tarafından tutuklanmış oldu. Silivri cezaevine götürüldü... Emekli Org. Başbuğ, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nden geniş güvenlik önlemleri altında sivil bir araçla çıkarıldıktan sonra Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Burada sağlık kontrolünden geçirilen Başbuğ, basın araçlarının da takip ettiği, polis ekipleri ve bir ambulansın da yer aldığı konvoy eşliğinde Silivri Cezaevi’ne götürüldü.

BAŞBUĞ CEZAEVİNE GÖTÜRÜLÜRKEN...

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının, 30 Aralık 2011 tarihli duruşmasında, sanıkların savunmalarıyla ilgili beyanlarda ve belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında gereğinin takdir ve ifası için özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine yazı yazılmasına karar vermişti.

 Mahkemece yazılan yazı üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından, Başbuğ hakkında soruşturma başlatılmış ve önceki gün tebligat gönderilmişti.

Bir subayın ihbarıyla başladı

Altında Albay Dursun Çiçek’in ıslak imzasının bulunduğu öne sürülen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ belgesinin orijinalini yollayan meçhul subayın gönderdiği ikinci ihbar mektubu ile 2009’da başlatılan soruşturmada, Başbuğ’un ismi sık sık gündeme gelmişti. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün başlattığı ve Öz’ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanmasının ardından yerine görevlendirilen özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’ın tamamladığı soruşturmaya ilişkin iddianamede, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın da arasında bulunduğu 22 kişi Ergenekon yöneticisi veya üyesi olmakla suçlanmıştı. Soruşturma aşamasında hakkında hiçbir işlem yapılamayan Başbuğ için iddianamede de herhangi bir değerlendirme yapılmamıştı.

Yargılamanın başlamasının ardından ifade veren sanıklar, İnternet Andıcı’nın, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ tarafından da onaylandığını söylemiş, belgelerdeki komutana arz cümlesine dikkat çekmişti. İnternet Andıcı ile birleştirilen İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasının sanıklarından Albay Dursun Çiçek ise İnternet Andıcı iddianamesinde yer alan ifadesinde, andıç için emekli Orgeneral Hasan Iğsız’dan onay alındığını, ancak eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’a arz edilmediğini söylemişti. Çubuklu kabul etti Sanıklardan Yüzbaşı Murat Uslukılıç, savcılık ifadesinde andıcın dönemin Genelkurmay 2’nci Başkanı Hasan Iğsız’a sunulduğunu, Iğsız’ın da ‘Komutana arz’ notu yazdığını ifade etmişti. Davanın sanıklarından Tümgeneral Hıfzı Çubuklu da savcılık ifadesinde, andıcın doğru olduğunu kabul ederek parafın kendisine ait olduğunu, parafın yanındaki tarihin 16 Şubat 2009’u gösterdiğini, bu belgenin 1 Nisan 2009’da da İkinci Başkan parafıyla Genelkurmay Başkanı’na arz olunduğunu söylemişti. Davanın görüldüğü İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ise Başbuğ hakkındaki iddiaların araştırılması için 30 Aralık 2011’de savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

İlker Başbuğ Yahudi mi?

Özellikle dinci basın organları tarafından ortaya atılan bir karalama kampanyası olarak İlker Başbuğ'un Yahudi olduğu iddialarına yol açtı.


Hiç yorum yok: