27 Haziran 2018 Çarşamba

Türkiye'de Nişan, Düğün ve Kına Organizasyon Maliyetleri

Turkiye'de evlenme sürecini ekonomik olarak daha iyi anlamak için Armut.com'a bu konuda gelen hizmet talepleri analiz edildi ve "evlenme süreci ekonomisi" adında bir dosya hazırlandı. Bu dosya hem nişan, hem düğün, hem de kına organizasyonu boyunca alınan hizmetler ve harcanan paraların dökümlerinin derlenmesi ile oluşturuldu.

Nişan ve Düğün hazırlığında olanlar bu yazıya muhakkak göz gezdirmeli.

Nişan organizasyonu maliyeti 125.000 TL’ye kadar çıkabiliyor



Nişan organizasyon maliyetleri 3 büyük ilimizde 2200 TL - 2350 TL fiyat aralığından başlasa da, nişanını düğün kadar görkemli yapmak isteyenlerin talepleri 125000 TL’lik organizasyonlara neden olabiliyor. Ankara ve İzmir’de ise 30000 TL’ye en pahalı nişan organizasyonlarının yapıldığını görebiliyoruz.



Nişan organizasyonlarında ortalama 80 kişi davet ediliyor

Ülkemizde kalabalık nişanlar tercih ediliyor. Ortalama davetli sayısı 80 olarak karşımıza çıkıyor.

Yaz aylarında tekne ve bahçelerde nişanlar tercih ediliyor


Nişan organizasyonlarında ağırlıklı beyaz, çiçeklerle süslenmiş ve sade tasarımlar istenirken, yaz aylarında daha çok tekne ve bahçelerde olan organizasyonlar tercih ediliyor.

Bahçelerde piknik şeklinde masalar kurmak bu sene artan talepler arasında. Açık hava organizasyonlarında havai fişek gösterileri yine yoğunlukta olan talepler arasında. Hatıra köşeleri, fotoğraf çekmek için çeşitli süsler de yine çok gelen taleplerden.

Türkiye'de Nasıl Düğünler Yapılıyor ve Ne Kadara Mal Oluyor?

Düğünlerin maliyeti 6000 TL’den Başlayıp 400bin TL’ye Kadar Çıkabiliyor


Düğün hazırlıkları sırasında Armut.com'da talep yapılan 14 kategorinin maliyetleri incelendiğinde, 3 büyük ilde minumum 22.000 TL maksimum 400.000 TL’ye mal olan evlilik talepleri yapıldığı görülüyor.

Evlenmek için En Ucuz Organizasyonlar İstanbul ve Ankara’da Şubat Ayında


Evlilik maliyetlerinin aylara göre kırılımına bakıldığında en ucuz aylar İstanbul ve Ankara’da Şubat olurken, İzmir’de en ucuz ay Ekim olarak karşımıza çıkıyor.

Kır Düğünlerine Olan Talep Azalıyor



Bir dönemin en popüler düğün tarzı olan kır düğünlerine talep giderek azalıyor. Bunda tahmin edilemeyen hava koşullarının en büyük etken olduğu düğün talebi yapanlar tarafından belirtiliyor.

İstanbul’da En Çok Evlenen İlçeler Arasında Üsküdar ilk Sırada


İstanbul’da evlenmek için en çok tercih edilen ilçe Üsküdar. Onu Kadıköy ve Sarıyer takip ediyor. Düğün salonu ortalama 148 gün önceden ayarlanıyor.

En Kalabalık Düğünler İstanbul’da Yapılıyor


Türkiye’de ortalama davetli sayısı 417 olurken, İstanbul’da bu sayı 461’e çıkıyor. İzmir en az davetli sayısına 320’yle sahip oluyor. Ankara’da ortalama davetli sayısı 433.

Düğünlerin Maliyet Dağılımı Nasıl Gerçekleşiyor?


Düğünlerde en büyük kalem yemek organizasyonunu da yapan organizasyon şirketlerine gidiyor. Bunu düğün salonu maliyetleri izliyor. Bütçede en az yer kaplayanlar davetiye ve gelin çiçeği.

Yiyecek Tercihleri Nasıl Değişiyor?


Türkiye de yapılan düğünlerin %36'sında düğün pastası mekandan istenirken, düğünlerin çoğunluğunda kuru pasta tercih ediliyor. Kokteyl tarzı düğünler ise en az tercih edilen seçenek.

Ortalama Bir Düğünün Dış Mekan Çekimi 2-4 Saat Arası Sürüyor


Kına organizasyonu maliyeti 1500 TL’den başlıyor



Kına organizasyonu İstanbul’da minumum 1500 TL’ye mal olurken, davetli sayısı ve organizasyonun büyüklüğüne göre 17000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Fiyatlar İzmir’de 1600 TL, Ankara’da 1700 TL’den başlıyor. Ankara’da Kına organizasyon maliyetleri Türkiye ortalamalarının üzerinde seyrediyor.

Kına gecelesi için En Çok Tercih Edilen Günler Çarşamba ve Cuma



Düğünden hemen önce tercih edilen kına gecelerinde Cuma ön plana çıkarken, birkaç gün dinlenmek isteyenler hafta içi en çok Çarşamba gününü tercih ediyor.

Testi kırma törenleri ve dansçı nedimeler kına organizasyonlarındaki yeni trendler!

Yine Armut.com verilerine göre, son dönemde en çok istenen talepler arasında testi kırma törenleri yer alıyor. Gelinler daha şık ve etkileyici bir çıkış yapmak için dansçı nedimelerle hazırlanmış dans gösterileri üzerinde çalışıyor.



Hiç yorum yok: